Het maakt niet uit hoe jong of oud je bent: puistjes zijn vervelend. Tieneracné en volwassenen acné ontstaan op dezelfde manier, alleen heeft de jongere huid een andere behandeling nodig dan de volwassen huid. Hoe pak je dit veelvoorkomende huidprobleem voor zowel tieners als volwassenen het beste aan? En hoe ontstaat acné eigenlijk?

 

Overactieve talgklieren

Acné ontstaat door overactieve talgklieren. Dit komt het meest voor tijdens de puberteit, rond de menstruatiecyclus en bij vrouwen in de pre-menopauze. Kortom: door hormonen.

Door deze overactieve talgklieren krijgt de huid een olieachtige glans, deze olie klontert samen met de dode huidcellen. De poriën raken verstopt en er ontstaat acne, eigenlijk zijn dit kleine ontstekingsreacties.

 

Puistjes zijn kleine ontstekingen

Het zit zo: op iedere huid leeft een bacterie, P. Acnes. Dit vormt geen problemen voor een normale huid, omdat zuurstof uit de lucht deze bacterie-aantallen op een laag niveau houdt. Maar als deze bacterie in een met olie gevulde porie zit komt te zitten en er dus geen zuurstof meer bij kan, dan vermenigvuldigt deze bacterie zich. Omdat er overal op het lichaam talgkliertjes zitten, komen puistjes op meerdere plekken op het lichaam voor.

Ze worden groter, omdat ze zich kunnen voeden met het overtollige talg dat geen kant op kan. Vervolgens wordt dat omgezet in irriterende vetzuren. Deze zuren tasten het immuunsysteem aan én zorgen voor de rode ontstekingen die wij acné of puistjes noemen. Nu je weet hoe puistjes ontstaan, zal ik inzoomen op de beste behandelingen tegen acné.

 

Scrubben

De beste manier om de opbouw van dode huidcellen aan te pakken, is regelmatig scrubben. Maar het is niet altijd verstandig om een gezichtsscrub te gebruiken. Het gebruik van materialen, zoals gezichtsborsteltjes, kan het acne-probleem erger maken. Gebruik in plaats daarvan liever een chemische exfoliant, zoals salicylzuur. Dit bèta-hydroxyzuur (BHA) werkt door het afbreken van de ‘lijm’ die dode huidcellen aan elkaar bindt. Op die manier kunnen ze op natuurlijke wijze weg uit de porie. De BHA dringt diep in de huid door om dode huidcellen en talg te verwijderen, diep in de porie tot aan de buitenkant van de huid.

 

Verminder de productie van talg

Denk aan puistjes op de rug, borst en bovenarmen. Daarvoor zijn de Blemish Control Pads twee keer per dag eenvoudig en snel te gebruiken. Van bestanddeel Dioic acid is aangetoond dat het de productie van talg vermindert en kaneel helpt de aanwezigheid van insuline te verminderen. Insuline is één van de belangrijkste hormonen die verantwoordelijk is voor de productie van talg. Deze methode is alleen wel minder geschikt voor de rijpere huid.

medik8-blemish-control-pads

Behandeling acné bij volwassenen

Deze volwassen huid is niet zo veerkrachtig en snel herstellend als de huid van een tiener, dus het gebruik van harde, agressievere producten raden wij af. Dit kan namelijk zorgen voor een uitgedroogde en strakke huid. Wat dan wel helpt zijn milde exfoliërende zuren, omdat deze de celvernieuwing versnellen. Zo krijgt de dode huid geen kans om de porie te verstoppen.

 

Onze bekroonde Blemish-producten bevatten salicylzuur. Dit zorgt ervoor dat olie en onzuiverheden tot diep in de porie oplossen. Volwassen acné gaat vaak samen met droogheid en gevoeligheid. Omdat de hydratatie en de natuurlijke barrière van de huid afnemen naarmate je ouder wordt, is het goed om beide aan te pakken. Blemish helpt je huid hierbij.

 

Hoe breng je je huid weer in balans?

Een heldere, gezonde huid is meestal in balans. De reden hiervoor is dat goede bacteriën de acné-veroorzakende bacteriën (P. acnes) verminderen. Goede bacteriën als probiotica en prebiotica kunnen worden gebruikt om de goede bacteriën, die van nature op de huid voorkomen, te stimuleren. Probiotica zijn levende bacteriën, vergelijkbaar met die in onze microflora. Wanneer ze op de huid worden aangebracht, mengen ze zich met de natuurlijke flora: waardoor de perfecte omgeving ontstaat waarin goede bacteriën kunnen bloeien. Dat is een natuurlijke manier om je huid in balans te krijgen.

 

Salonbehandeling mogelijk en meer goed nieuws.

Je kunt er ook voor kiezen om je – tegen de tijd dat het weer kan, hopelijk zo snel mogelijk – te laten behandelen in onze salon. Dat wordt in veel gevallen zelfs vergoed door de zorgverzekeraar! La Joie heeft namelijk een acnéspecialisatie. Dat betekent dat wij opgeleid zijn om op bewezen en effectieve wijze acné te bestrijden. Jij komt dus in aanmerking voor een vergoeding door je verzekeraar. Je kunt dit checken bij je zorgverzekering.

 

Intake en analyse

Als je langs komt, beginnen we met een intakegesprek en een huidanalyse. Daarna maken we een behandelplan, dit behelst de behandelingen in de salon en advies voor thuis. Uiteindelijk krijg je dus een compleet ‘pakket’ mee om je huid weer stralend en gezond te krijgen.

 

Voor verdere vragen hierover, neem gerust contact op. Ik adviseer en help je graag!