Wie kent het niet…. We hebben allemaal wel een keer stress, we ontkomen er niet aan in deze maatschappij. We vliegen van het een in het ander en vaak zetten wij onszelf op de laatste plaats. Het is een grote uitdaging om een gezin te runnen, hard te werken, je ambities na te streven en dan ook nog goed voor jezelf te zorgen. De planning van activiteiten moet naadloos op elkaar afgestemd zijn, anders valt alles in het water.

 

Presteren

Stress is een mechanisme waarmee we onder druk goed kunnen presteren. Je lichaam maakt het stresshormoon cortisol aan en onder invloed hiervan kunnen jouw lichaamscellen snel energie vrij maken. Het maakt je alert en zorg dat je voor een langere periode goed kan presteren echter moet deze situatie niet te lang duren anders werkt het alleen maar averechts (chronisch stress)

Kortom cortisol zorgt ervoor dat je in een (stress)periode goed kan presteren/overleven en na deze stressperiode neemt de hoeveelheid cortisol weer af tot gezonde hoeveelheden.  Denk bijvoorbeeld aan een belangrijk wedstrijd voor een topsporter.

Maar je voelt het waarschijnlijk al aankomen: Wanneer je lichaam te lang stress ervaart, (of blijft vechten of vluchten) dan blijven de waarden van cortisol te hoog. Het lichaam blijft in de overlevingsmodus staan en ervaart geen periode van rust en herstel. Hierdoor geeft je lichaam niet meer de aandacht en energie aan andere belangrijke lichaamsfuncties of -processen.

 

Vertraagd herstel

Hebben we het over de huid, dan zal de huidvernieuwing vertragen en er zal meer celschade zijn door het ontstaan van vrije radicalen onder invloed van deze chronische stress. Er ontstaan zichtbare sporen op de huid: Premature-aging.

stress-gezicht-huidveroudering-huidproblemen

Wat gebeurt er onder invloed van stress en hoe kun je dit het beste herkennen:

 • Het natuurlijk proces van celvernieuwing zal onder druk komen te staan en de processen zullen minder goed verlopen en er zal vertraging in het herstel optreden.
 • De aanmaak van collageen en elastine zal verminderen en op den duur zorgt dit voor huidverslapping, lijntjes en rimpels. De huid zal dus geleidelijk aan minder stevig en soepel aan gaan voelen.
 • De beschermende functie van onze huidbarrière zal afnemen en in het ergste geval verstoord raken. De huid is hierdoor minder in staat vocht vast te houden. Dit uit zich in een droge doffe huid. Dit voelt minder comfortabel aan, maar eerder trekkerig en kan soms ook erg jeuken. De huid is ook minder bestand tegen invloeden van buitenaf. Denk hierbij aan schadelijke UV-straling, bacteriën, virussen en nog veel meer.
 • Het vochtverlies als gevolg van een verminderde huidbarrière zal zich kenmerken in het ontstaan van droogtelijntjes.
 • De productie van stoffen, zoals bijvoorbeeld hyaluronzuur neemt af. De huid is dus ook minder goed instaat om het vocht te binden en dit zorgt vaak voor overcompensatie van andere processen in de huid. Denk bijvoorbeeld aan een verhoogde talgproductie, dit zorgt op zijn beurt weer voor meer ontstekingen en dus meer puistjes, nee! En ondanks de verhoogde talgproductie kan de huid op den duur nog steeds een doffe en droge uitstraling hebben.
 • De ontstekingsgevoeligheid van de huid in combinatie met een verstoorde huidbarrière, en op den duur ook collageenafbraak laten zichtbare tekenen van huidveroudering achter.

 

Een vicieuze cirkel

Is jouw huid in deze fase belandt dan is onze ervaring dat er vaak gekozen wordt voor producten voor de gecombineerde of vette huid om het (overtollige talg) te verwijderen.  En als er dan ook nog gekozen wordt voor een product dat agressief is voor de huid, dan zal de huid nog verder uitdrogen en dehydrateren. Deze producten verwijderen de natuurlijk vetten uit de huid en dit zorgt er natuurlijk voor dat het vochtverlies alleen maar groter wordt. De gezondheid van de huid wordt niet verbetert alleen maar verslechtert. De beschermende zuurmantel raakt steeds meer uit balans.  De huid is hierdoor minder goed beschermd en raakt alleen maar verder geïrriteerd. Er ontstaan meer onzuiverheden, puistjes, roodheden en de huid kan zelfs overgevoelig worden. Een negatieve vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken is.

Daarom is het altijd van belang om te kijken wat de oorzaak is van het huidprobleem. Belangrijk om je dus goed te laten informeren en een traject aan te gaan waarin de huid goed wordt geanalyseerd en vooral goed gemonitor’d. Zodat er te allen tijde goed wordt ingespeeld op veranderingen die de huid laat zien in dit proces. Het doel is in eerste instantie om de huid in balans te brengen. Want vanuit een gezonde huid kan er pas echt huidverbetering plaatsvinden.

We leggen graag in het kort uit hoe we jouw huid weer herstellen. Dit doen we door de vocht/vetbalans te normaliseren. Dit betekent dat we de talgproductie en hydratatie weer in balans brengen.

 • Talgproductie: deze gaan we normaliseren zonder daarbij de zuurmantel van de huid te beschadigen.
 • Hydratatie: dit is echt onmisbaar in jouw huidverzorgingsroutine. Een gezonde huid is een gehydrateerde huid. En zoals in het begin van deze blog aangegeven is hydratatie een belangrijke schakel in het mede ontstaan van het probleem dus ook essentieel in de oplossing ervan.
 • De eerste stap in elk huidverbeteringsregime; reinigen is essentieel voor het verwijderen van dagelijkse onzuiverheden terwijl de huid wordt geconditioneerd. Een volledig schone huid betekent ook dat de volgende stappen in uw regime zijn geoptimaliseerd: serums dringen dieper door, vochtinbrengende crèmes worden beter opgenomen door de huid; actieve ingrediënten kunnen hun beste werk doen.

 

Wij werken in de salon met Medik8, dit merk zorgt ervoor dat de gezondheid van de huid altijd voorop staat. Afhankelijk van de gradatie van het probleem en wat de eerste behoefte is van de huid wordt er specifiek gekozen voor één van de volgende reinigers:

 • CALMWISE™ SOOTHING CLEANSER  wanneer er sprake is van roodheid en irritatie. Deze reiniger is versterkt met natuurlijke groene chlorofyl voor zijn genezende en antioxiderende eigenschappen
 • CLARIFYING FOAM™ wanneer er sprake is van onzuiverheden en puistjes. Deze foam is een olievrije AHA/BHA reiniger. Salicylzuur reinigt de poriën diep en zal ontstekingen voorkomen. Niacinamide, Vitamine B3 wordt wel gezien als een van de krachtigste ontstekingsremmers in huidverzorging. Het versterkt de natuurlijke barrière, kalmeert roodheden en dit uit zich in een mooie egale huid. Het bevat ook antibacteriële tea tree om de bacteriën te bestrijden die puistjes kunnen veroorzaken.
 • LIPID-BALANCE CLEANSING OIL™ Deze reiniger is zelfs toe te passen op de meest gevoelige huidtypes. De voedende formule heeft een geoptimaliseerde verhouding van essentiële lipiden om de natuurlijke verdedigingsbarrière van de huid aan te vullen. Ook in deze reiniger is niacinemide toegevoegd om effectief de geïrriteerde, roodgevoelige huid te te kalmeren en te herstellen. Beta-glucan ondersteunt het herstelproces en verminderd de kans op infectie. Copper PCA, een gepatenteerd en revolutionair ingrediënt met 40x betere antioxiderende eigenschappen dan vitamine C help de bestaande ontstekingen te verzachten en de huid te beschermen tegen toekomstige puistjes.

Daarnaast naast zijn er nog veel meer reinigers van Medik8, met allemaal hun eigen specifieke eigenschappen. Wat de huidbehoefte ook is, er is altijd een gepaste reiniger.

Om het natuurlijk regeneratieproces van de huid een steuntje in de rug te geven, adviseren we altijd een hydraterend serum. Met een serum win je de strijd om huidverbetering, zie het maar als een geheim wapen. Serums werken in de diepere lagen van de huid om gerichte behandelingen te bieden voor een reeks huidproblemen. Om jouw huid een flinke dosis hydratatie te geven, adviseren wij de HYDR8 B5™ INTENSE. HYDR8 B5 Intense werkt op meerdere niveaus om vocht naar de huid te trekken en te binden. Door een combinatie van multi-gewicht hyaluronzuur en vitamine B5, versnelt een drievoudig boostercomplex de kracht van hydratatie. De saskatoonbes zorgt ervoor dat jouw huid langer plezier heeft van de hydratatieboost. Dit zal de huid sneller helpen herstellen.

Om je huid gedurende de dag te beschermen is een Vitamine C serum van belang, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Dezer krachtige anti-oxidant zou jouw huid beschermen gedurende de dag. Daarnaast wordt de productie van collageen gestimuleerd en de opstapeling van pigment geblokkeerd. Het resultaat: een stralende, jeugdige en goed beschermde huid.

We snappen dat je niet de hele dag wilt rondlopen met een glimmend gezicht dus als moisturizer adviseren we de REFINING MOISTURISER™, welke werkt op porieverfijning, hydratatie en gelijktijdig de huid matteert. De talgproductie wordt door rode klaver verminderd. Deze routine verdient alleen nog een SPF om de huid te beschermen tegen zonlicht.

Wanneer de huid ontstekingsgevoeliger is en meer nodig heeft op het gebied van talgregulatie kies dan voor de BALANCE MOISTURISER™ & GLYCOLIC ACID ACTIVATOR™. Ook deze creme werkt hydraterend en matteert perfect de huid. Hier heeft het krachtige ingrediënt niacinamide weer een belangrijke bijdrage. Vergeet niet te eindigen met een SPF!

Liever een alleskunner, dat adviseren wij de ADVANCED DAY TOTAL PROTECT™. Werkt anti-aging, hydrateert en bevat een SPF. Moringa voedt de huid en legt een klein film laagje over de huid. Zo is de huid goed beschermt tegen invloeden van buitenaf.

Als je nog niet zeker weet welke producten jou kunnen helpen naar een gezonde mooie huid. Maak dan een afspraak en we helpen je graag op weg.